Moped

Moped körkort (AM)
Ta ditt körkort för moped hos oss på City Trafikskola i Västervik

Denna utbildning är till för dig som vill köra moped klass 1 (AM-körkort), i en hastighet av max 45 km/h.
Med ett AM-körkort (moped körkort) får du även köra traktor och EPA.

För att få gå utbildningen måste du ha fyllt 14 år och 9 månader, samt ha ett giltigt körkortstillstånd från Transportstyrelsen.
Ansökan om körkortstillstånd gör du själv och om du vill hjälp kontakta oss, och den ska innehålla en ansökan med hälsodeklaration och ett synintyg från optiker. Läs mer här.

Hur ser utbildningen ut?

Utbildningen består av både teori och praktiska delar, så som övningskörning. För att få göra de praktiska delarna ska eleven ha fyllt 14 år och 9 månader och ha ett körkortstillstånd.

Utbildningen är minst tolv timmar lång. Den består av minst fyra timmars praktisk träning. Totalt kan det bli mer än tolv timmar, beroende på hur du klarar de teoretiska och praktiska momenten.

När utbildaren bedömt att eleven har uppnått kursplanens mål och rapporterat att eleven har gått utbildningen, kan kunskapsprovet bokas hos Trafikverket. Utbildningen för AM gäller i fem år.

Innan utbildning påbörjas görs en identitetskontroll på varje elev.

Teorin är 8 timmar som vi delat upp till fyra tillfället – varje teorilektion är 120 minuter.

Den praktiska delen består av fyra timmar körning tillsammans med din lärare. Av de fyra timmarnas körning består två timmar av manöverövningar i grupp på vår manöverbana vid Lucerna i Västervik. Då tränar ni på balansövningar, effektiva inbromsningar och körning med passagerare. Övriga två timmar kör du enskilt med din lärare ute i trafiken. Om lärare inte anser att du är redo efter dessa fyra timmar kan du behöva ytterligare körlektioner.

Vi har Trafikskolaonline som läromedel, och vi sätter krav på eleven på 10 st godkända sluttest innan de kan göra teoriprov.

Under utbildningens gång går bland annat igenom:

 • Mopedens historia
 • Varifrån kommer egentligen begreppet Moped?
 • Nollvisionen
 • Vi återger vilka rättigheter och skyldigheter behörigheten AM innebär för dig som förare
 • Mopedens köregenskaper
 • Är moped fram- eller bakhjulsdriven?
 • Är moped utrustad med ABS-bromsar?
 • Är moped utrustad med krockkudde?
 • Trafikregler som gäller för körning med moped
 • Hur mopedkörning vid olika tidpunkter på dygnet påverkar förarbete ende och trafiksäkerhet
 • Hur man undviker att använda mopeden som ett medel för sökande efter spänning
 • Mopedens placering på vägen

Tänk på!

Mopeden är ett utmärkt stadsfordon, men som mopedist är du väldigt oskyddad och syns dessutom ganska dåligt. Det betyder att du själv måste ta ett stort ansvar för att inte du eller någon annan ska råka illa ut. Tillsammans med din trafiklärare får du därför träna på många av stadstrafikens riskfyllda situationer.

Vid behov tar vi paus och pratar igenom lektionen. Vi tillhandahåller kommunikationsutrustning, skyddskläder samt moped. Har du egen godkänd skyddsutrustning du vill ta med och använda, går det bra.

Förarprov, Trafikverket

För att kontrollera att det du har läst har omvandlats till kunskap görs ett kunskapsprov på Trafikverket.

I vår utbildning gör du motsvarande tester. I vår undervisning är ett test på 65 frågor. Frågorna väljs slumpmässigt men har en fördelning som liknar ditt kommande kunskapsprov.

När du rättat ser du direkt ditt resultat samt får en förklaring på varje fråga. Markera alltid frågor du inte förstår, då kan vi hjälpa dig med en förklaring.

Vi kräver 90 % rätt på ett test för att resultatet ska räknas som godkänt. Detta krav är högre än det som gäller på förarprovet. Men detta är ett medvetet val. Vår erfarenhet tyder på att det är bättre med en högre gräns i utbildningen. Detta skapar bättre kunskap och marginaler på det riktiga provet.

Utbildningen genomförs enbart på trafikskola.
OBS! Privat övningskörning är förbjuden

Mathias är din trafiklärare och han har mer än 13 år erfarenhet om AM utbildning.

Vid alla körtillfällen måste du ha med dig din legitimation, ditt körkortstillstånd samt egna kläder och en godkänd hjälm. Kläderna ska vara rejäla och bestå av byxor, jacka, skor och handskar.
Saknas något av detta får du inte lov att köra men debiteras ändå för lektionen.

Hur blir man godkänd?

För att bli godkänd på utbildningen måste man ha:

 • Genomfört och blivit godkänd på alla moment i körningen, både på körbanan och i trafiken.
 • Genomfört den lärarledda teorin på trafikskolan.
 • Blivit godkänd på 10 sluttester i det digitala teoriprogrammet (det är ett krav).
 • Samt blivit godkänd på kunskapsprovet på Trafikverket.

Bokning av kunskapsprov görs i samråd med oss på City Trafikskola i Västervik, eftersom att du inte får göra ditt kunskapsprov på Trafikverket innan vi har rapporterat att du är godkänd på utbildningen hos oss.

Rulla till toppen