Risktvåan i Västervik

Risktvåan, eller halkbanan som den också kallas, är obligatorisk för alla som ska ta körkort.
Kursen är praktisk, vilket innebär att du får uppleva hur det är att köra bil på halt underlag och öva på olika situationer som kan uppstå i trafiken.

Risk 2 har vi oftast flera gånger i månaden, beroende på hur många elever det är som skall göra den. Halkbanan görs vanligtvis på tisdagar mellan kl 10.30-15.30 men veckodag och tider kan variera.
För att få göra risk 2:an krävs det att du kan manövrera bilen väl, du skall alltså inte vara nybörjare på att köra bil. Vi bokar in risk 2 åt dig, när du har god kunskap att köra bil, oftast efter ca 5-6 körlektioner, men detta kan variera.

Risktvåans syfte

Syftet med risk 2 (halkbanan) är att du som förare skall kunna hantera riskfyllda situationer, främst manövrering på halt underlag.

Hur går risktvåan till?

Risktvåan (halkbanan) utför vi på Vimmerby trafikövningsplats. Vi åker dit gemensamt från City Trafikskola Västervik (Stationsgatan 4) i en av våra bilar. På trafikövningsplatsen får du sedan öva på att manövrera bilen på halt underlag. Ni blir uppdelade i 2 grupper med två deltagare i varje bil.

Ni får prova på att:
– Göra inbromsningar på hal väg
– Åka slalom mellan koner
– Svänga i hal kurva m.m.

Det ingår även diskussion och reflektion.

Hur blir jag godkänd på risktvåan?

För att bli godkänd på risktvåan (halkbanan) finns inga konkreta krav, och du behöver inte ha körkortstillstånd. Men du ska kunna manövrera bilen väl och följa instruktionerna som ges.

Vart ser jag om jag är godkänd på risktvåan?

På Transportstyrelsens hemsida kan du logga in på ”Mina sidor” för att se om du är godkänd på kursen.
Du kan också fråga på körskolan du gjort halkbanan med om du är godkänd.

Risktvåan (halkbana) är giltigt i 5 år från den dagen som du blev godkänd på kursen.

OBS! Det är viktigt att du har med dig giltig legitimation!

Rulla till toppen